top of page

Hepsi Hikaye, 2017

Köy Enstitüsü Mezunlar Portre Serisi - Araştırma aşamasında...

Modernizm ve onun getirdiği yeni bir gelecek yaratma anlayışını geçmişle yüzleşerek günümüze taşımayı amaçlayan "Hepsi Hikâye" projesi tarihi öykülenmeleriminin ikinci serisi olarak önünüze gelmektedir.

 

Bu projede de yine Cumhuriyetin ilk dönemlerine ışık tutmak amacıyla Köy Enstitüleri mezunlarına odaklanıldı. Öncelikle altı mezuna ulaşıldı. 

İstanbul, Burgazada, Lüleburgaz'da yaşayan üç mezun ile röportaj kayıt edildi. Köy Ensitülerinin hayatta geçtiği 1940-54 senelerine ait 619 kişisel fotoğraf arşivlendi ve altı mezun portresi çizildi.

Bu mezunlar 21 Köy Enstitüsünden, Trakya'da Kepirtepe Köy Enstitüsü, Ankara'da Hasanoğlan Köy Enstitüsü, Adana'dan Düziçi Köy Enstistüsü, Antalya Aksu Köy Ensitüsü, İzmir'de Kızılçullu Köy Enstitülerinden mezun olmuşlar.

Bir Cumhuriyet Mahallesinin Öyküsü

Cumhuriyetin ilk çağdaş yaşam projesi, Levent mahallesinin öyküsü

1950 yılında, II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk çağdaş yaşam projesi olarak bilinen Levent planı, dönemin akademisyenler ve bürokratlar tarafından planlandı. Alışıldık şehir stilinin dışında, müstakil evler, özel bahçeler, sinema, alışveriş alanları ve parkların olduğu sosyal yaşam alanı bulunan Avrupai yaşam stiline odaklanıldı. Proje şehrin dışında bulunan Levent çiftliğine edildi.

Ayrıca 60'larda bu evler film ekiplerinin dikkatini çekti ve film platolarında kullanıldı. Yüzlerce klasik Türk filmi burada çekildi.

Bu evlerin ekonomik şartlarının uygun olmadı, Reşat Nuri Güntekin, Aziz Nesin (kitap evi sahibi), Yılmaz Güney, Fatma Gririk, Göksel Arsoy, Türkan Şoray, Gönül yazar, Haluk Tarcan, Melike Demirağ, caz şarkıcısı Rüçhan Çamay, Zeki Müren ve birçok tarihçi, politikacı, memur, sanatçı ve yazarın ilgisini çekmiştir.

© İrem Ela Yıldızeli
1950-80 seneleri arası yaşamış Levent sakinleri
Recent Posts
  • Email
  • LinkedIn
bottom of page